Collegium Artisticum 2024 - ARHITEKTURA: Nagrada u kategoriji IDEJA za našu asistenticu na studiju arhitekture i urbanizma ANU BOGDANOVIĆ

Izložba "Collegium Artisticum 2024" otvorena je 5. travnja 2024. u Centru Skenderija. Ovo je 45. izložba na kojoj su predstavljeni radovi bosanskohercegovačkih umjetnika, dizajnera i arhitekata, a na otvorenju izložbe dodijeljene su nagrade i priznanja za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih povjerenstava udruženja.

Međunarodni žiri Collegium Artisticum 2024 - Arhitektura, Maruša Zorec iz Slovenije, Tonči Čerina iz Hrvatske i Željko Kusić iz Bosne i Hercegovine, odlučio je izdvojiti četiri važne kategorije - realizaciju, ideju, interijer i novinarski rad, te su odabrali 30 radova od 46 pristiglih.NAGRADA ZA IDEJU: PAVILJON STUDIJA ARHITEKTURE NA SVEUČILIŠNOM KAMPUSU RODOČ U MOSTARU, 2023 – Ana Bogdanović; mentor završnog rada: Petar Mišković

Ana Bogdanović je preddiplomski sveučilišni studij Arhitekture i urbanizma završila na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i urbanizma, Sveučilišta u Mostaru. Sveučilišni diplomski studij Arhitekture i urbanizma završila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2023. godine, a diplomski rad na temu Paviljon studija Arhitekture na sveučilišnom kampusu Rodoč u Mostaru je radila pod mentorstvom profesora Petra Miškovića.

„U projektu ostvarivanja prostora za organizaciju diplomskog studija, autorica detektira mogućnosti vrlo jednostavne postojeće zgrade i precizno joj dodaje mali broj elemenata koji i svojim postavom i svojom jasnoćom pretvaraju zatečeno u sklop fakultetskih radionica i predavaonica. Pet studijskih godina dobile su svoje otiske u obliku individualiziranih ulaza, pripadajućih stubišta i šed krovova nad radionicama jasno se razlikujući od zatečene zgrade, ali istovremeno čineći s njom neodoljivu funkcionalnu cjelinu  - jedan fakultet. Višeznačnost svih dodanih dijelova sugerira da se ne radi o zamrznutoj slici kuće sa samo jednom namjenom već da je ona u stanju udomiti i drugačije namjene, organizacije prostora ili korisnike u budućnosti“ – obrazložili su članovi žirija.

Čestitamo našoj asistentici Ani Bogdanović na ostvarenoj nagradi i radujemo se postavljanju izložbe u Mostaru.