SPONGECITY – Stakeholders Meeting

Dana 14. 6. 2024. s početkom u 11 sati na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru održan je prvi regionalni sastanak dionika Interreg Dunaube projekta SpongeCity. Sastanku su nazočili predstavnici općine Neum, općine Ravno, Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca Mostar, Javnog poduzeća Vodovod Mostar, firme PORT 8/e-monitor, predstavnici naših pridruženih partnera: Grada Mostara i Agencije za vodno područje Jadranskog mora, kao i članovi radnog tima na projektu.

Voditeljica projekta mr. sc. Tatjana Džeba prezentirala je svih pet planiranih razdoblja projekta SpongeCity-a, koji je započeo 1. 1. 2024. a traje do 30. 6. 2026. Naglasila je važnost sposobnosti urbanog područja u ublažavanju klimatskih promjena kroz aktivnosti bazirane na „eko rješenjima“ i smanjenju pritiska na postojeću infrastrukturu odvodnje i recipijente. 

Pored standardnih principa kanaliziranja i odvođenja oborinskih voda, nakon pljuskova sve učestalijih zadnjih 30-tak godina rješenja se naziru u zelenim vrtovima, fasadama, i krovovima, te propusnim površinama (propusni asfalti, propusni betoni i sl.). Projekt predviđa stvaranje mreže općina, informiranje građana, izradu studija,  izradu materijala za edukaciju i samu edukaciju, organiziranje 2 radionice za edukaciju, uporabu kroz projekt planiranog osmišljenog alata za kratkoročno (10-to dnevno) promatranje pilot područja i promjena na terenu, te izradu akcijskih planova za pilot općine, u našem slučaju Grad Mostar-urbano područje s preporukama za donositelje odluka.

Sudionici sastanka su iskazali spremnost podržati projekt, i rado će se odazvati na pozive za radionice i edukacije. Sudionici sastanka su se međusobno predstavili i diskutirali na temu gradova spužve.

Drugi sastanak s dionicima koji ovaj put nisu mogli doći zbog ranije preuzetih obveza je planiran pred kraj mjeseca lipnja.

Fotografije i Agenda održanog sastanka su ispod.