Završna prezentacija studentskih radova na iz Urbanizma 2 u 2023./2024.

 

Urbanističko rješenje stambenog naselja Sjeverni logor u Mostaru

U srijedu, 26. lipnja 2024., u zgradi Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru održana je završna prezentacija studentskih radova na urbanističkom rješenju stambenog naselja Sjeverni logor.

Programski zadatak osmišljen je u ljetnom semestru iz predmeta Urbanizam II, na atraktivnoj lokaciji.

Voditelj kolegija, dr. sc. Krunoslav Šmit, red. prof., pratio je izlaganja uz pojedinačni osvrt i komentar za prezentirani program. Studenti su istraživali lokaciju u sjevernom dijelu grada, u blizini novog Studentskog mosta, površine 20 ha. Pojedinačno ili u grupama od po dva studenta uradili su i prikazali svoja rješenja na lokaciji na kojoj su planirali novo stambeno naselje s osnovnom školom, vrtićem, javnim objektima i pratećim sadržajima neophodnim za funkcioniranje naselja.

Izložba sa studentskim radovima postavljena je na galeriji 1. kata zgrade. Plakati, makete i knjižice prikazuju različita rješenja istog zadatka, na prostoru omeđenom rijekom Neretvom s jedne strane i brzom gradskom cestom i željezničkom prugom s druge strane.

Prezentaciji su nazočili nastavnici, voditelj kolegija, dr. sc. Krunoslav Šmit, red. prof., nastavnice Martina Milićević i Petra Pažin i voditeljica katedre Arhitekture i urbanizma doc. Valerija Kopilaš.