Studentska radionica u Trondheimu u sklopu APLE Erasmus+ projekta

APLE ERASMUS+ projekt je organizirao trodnevne radionice od 24. do 26. rujna 2024. godine za studente u Trondheimu u Norveškoj. Profesor Markus Schwai održao je uvodni pozdrav i prezentaciju za studente na Arhitektonskom fakultetu na Sveučilištu NTNU u Trondheimu. Potom je prezentaciju održao arhitekt profesor Steffen Wellinger. Prisutni su bili studenti sa Sveučilišta Sarajeva, Banja Luke, Podgorice i Mostara. 

S Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru sudjelovalo je pet studenata: Josipa Dodig, Ana Jurilj, Karla Mišković, Ana Soldo i Marko Glavan pod mentorstvom asistentice Gabrijele Rajič. 

Prvi dan je bio rezerviran za uvodne prezentacije i upoznavanje s aktivnostima norveških studenata arhitekture. Nakon toga smo se svi zajedno uputili na terensku nastavu kroz grad Trondheim uz profesora Markusa Schwai i Trygve Ohren. Zadnja točka je bio Lademoen Kunstnerverksteder centar gdje će se iduća dva dana održavati radionice. U večernjim satima organizirano je druženje balkanskih i norveških studenata uz burgere. 

Drugi i treći dan su bili posvećeni radionicama. Studenti su bili podijeljeni u tri grupe predvođeni norveškim studentima i profesorima. Cilj je bio napraviti ugodno mjesto za rad studentskoj grupi Beta. Kroz tri grupe bila su zadana tri zadatka: organiziranje i osposobljavanje brvnare koja će postati studio za rad, nadstrešnica i mjesto za odmor. Grupa za brvnaru je projektirala prostorne odnosne i organizaciju postojeće drvene građevine. Druga grupa je formirala nadstrešnicu ispred iste te treća klupe u dvorištu umjetničkog centra Lademoen. Svi materijali su bili već korišteni te im je bilo potrebno kroz projektne zadatke naći novu namjenu. 

Ova APLE studentska radionica bila je dio provedbe Erasmus+ projekta

Učenici su imali mentorsku podršku domaćeg i stranog nastavnog osoblja. Dobili su priliku raditi na stvarnim zadacima od urbanističkih do arhitektonskih projekata od javnog značaja.

Projekt APLE nastavit će internacionalizaciju visokih učilišta u partnerskim zemljama, međusobnu razmjenu obrazovnih iskustava kroz suradnju studija, radionica, osoblja i studenata. Iz priloženih fotografija vidimo da su naši studenti uživali u novom iskustvu u Norveškoj.