Održana radionica pod nazivom Procjena šteta nakon elementarnih nepogoda

U subotu 19. listopada 2024. godine, pod pokroviteljstvom Vlade HNŽ-a, a u organizaciji Građevinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo - Interventna služba održana je radionica pod nazivom Procjena šteta nakon elementarnih nepogoda.

Cilj predavanja bio je transfer znanja i iskustva doživljenih pri potresu koji se dogodio u Republici Hrvatskoj i u kojem je bilo oštećeno oko 75.000 objekata. Ukazalo se na to, kako su u roku od 14 tjedana pregledani svi objekti, razrađene metodologije i u suradnji s vlastima krenulo u donošenje potrebne zakonske regulative u skladu s pravilima struke. Također, ukazalo se i na probleme i izazove koje je sa sobom donijela poplava u Gunji koja se dogodila 17. svibnja 2014. godine zbog pucanja nasipa uz rijeku Savu.

Nedavno stradala područja u BiH sada su u procesu oporavka, gdje nakon prvih intervencija slijedi rad na procjeni štete i obnovi. Kako je kroz diskusije zaključeno, prioritet za sve razine vlasti i stručnjake je davanje što boljeg odgovora na trenutne izazove. U razgovorima je ispred Fakulteta sudjelovao prof. dr. sc. Vlaho Akmadžić.