Terenska nastava - UREĐENJE VODOTOKA - HE Mostar

Sveučilišni diplomski studij građevinarstva, ljetni semestar,

UREĐENJE VODOTOKA - terenska nastava - HE Mostar

Studenti prve godine sveučilišnog diplomskog studija građevinarstvo, smjer Hidrotehnika i okolišno inženjerstvo i smjer Opći su dana 28. 4. 2022. u pratnji više asistentice mr. sc. Tatjane Džeba imali terensku nastavu na HE Mostar - EPHZHB koja je Nastavna baza Sveučilišta u Mostaru. U ulozi domaćina bio je gospodin Željko Primorac, dipl. ing. građ.
Studentima je prezentiran, kako građevinski tako i elektro-strojarski dio HE Mostar.
Obilazak je počeo od betonskog dijela brane, dijafragme, nasutog dijela brane i obale, evakuacijskih organa u sklopu betonskog dijela brane koji se sastoji od temeljnog ispusta sa zatvaračima te tri preljevna polja sa segmentnim zatvaračima, slapišta i bučnice, s posebnim osvrtom na sanaciju bučnice i razdjelnog zida, te planiranog uređenja obale nizvodno od HE Mostar.
Studenti su zatim obišli strojarnicu s Kaplan turbinama, upravljačku prostoriju gdje im je od strane elektro i strojarskih inženjera predstavljen nadzorno-upravljački sustav, razvodni elektro-sustav, kao i pomoćno napajanje.
Po prvi put, studenti su obišli i podzemnu galeriju gdje su imali priliku vidjeti načine mjerenje uzgona te geodetskog mjerenja.
Ovom prilikom zahvaljujemo ljubaznim domaćinima, osobito gospodinu Željku koji je studentima prenio i svoja dosadašnja iskustva u radu na izgradnji, sanaciji i održavanju hidroelektrana u okruženju na kojima je imao prilike raditi, a osobito na HE Mostar na kojoj je uposlen zadnjih 5 godina.

Izvješće pripremila:
Mr. sc. Tatjana Džeba, viši asistent na kolegiju

terenska nastava he mostar uredenje vodotoka 01