Studijsko putovanje studenata 1. godine Arhitekture i urbanizma u Zagreb i nastavni blok kolegija Arhitektonsko projektiranje 2

Studijsko putovanje studenata 1. godine Sveučilišnog preddiplomskog studija arhitekture i urbanizma Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Sveučilišta u Mostaru, organizirano je u sklopu kolegija Arhitektonsko projektiranje II.

U terminu od 29. 4. do 1. 5. 2022. organizirana je trodnevna nastava na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prijevoz autobusom planiran je bio u četvrtak, a dolazak i smještaj studenata u studentske domove u četvrtak navečer. Studenti su raspoređeni u tri grupe i smješteni u studentske domove Stjepan Radić, dr. Ante Starčević i Cvjetno naselje.

Prvi dan nastave započeo je u petak jutro obilaskom Donjeg grada i konstitutivnih primjera arhitekture 19. i 20. stoljeća. Posjetili su djela arhitekata Viktora Kovačića, Vladimira Turine, Stjepana Planića i dr., o kojima je iscrpno govorila voditeljica arhitektonskog obilaska v. pred. Marina Bertina. Tijekom popodneva održane su vježbe u učionici i započet rad na novom zadatku 'OKUPLJANJE - dvorana' uz nastavnice v. pred. Marinu Bertinu, pred. Ivu Martinis te gosta-kritičara red. prof. Tončija Žarnića. Prateća predavanja održali su voditelj kolegija red. prof. Petar Mišković ('Odnos izgrađene forme i tla') te dr. sc. Mojca Smode Cvitanović ('Moderna i suvremena hrvatska arhitektura - Uvod') kroz rasporede planirane u subotu i nedjelju. U sklopu terenske nastave student su posjetili izložbu umjetnice Ivane Franke 'Apercepcija' u galeriji Lauba – kući za ljude i umjetnost. Ivana Franke je jedna od najznačajnijih predstavnica hrvatske suvremene umjetničke scene, a svojim samostalnim djelom predstavljala je Hrvatsku na 52. Venecijanskom bijenalu.

Studijsko putovanje u Zagreb su podržali dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu red. prof. dr. sc. Bojan Baletić i dekanica Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru red. prof. dr. sc. Maja Prskalo.
Na studijskom putovanju je sudjelovalo 26 studenata. O dobrim iskustvima studenata pregledajte Instagram i Facebook profil fakulteta, kao i priložene fotografije.

doc. dr. sc. Valerija Kopilaš

arhiktektonsko projektoranje 2 zagreb 2022 01