Održano Natjecanje u modeliranju mostova 2022

natjecanje u modeliranju mostova 2022 100

U četvrtak 5. svibnja 2022. godine na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru održano je 7. Natjecanje u modeliranju mostova u modeliranju mostova koje su organizirali članovi Međunarodne udruge studenata građevinarstva IACES LC MOSTAR, Studentski zbor i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru.
Na natjecanju su sudjelovali maturanti iz 7 srednjih škola:
- Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića, Čitluk
- Srednja škola Antuna Branka Šimića, Grude
- Srednja škola Stolac
- Gimnazija fra Grge Martića, Mostar (dvije ekipe)
- Gimnazija Mostar
- Srednja Građevinska škola Jurja Dalmatinca Mostar
- Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar

Natjecanje je započelo u amfiteatru gdje su natjecateljima upućene riječi dobrodošlice, te predstavljen Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije i samo natjecanje. Voditelj ovog dijela programa bio je Ilija Srebrović. Dekanica prof. dr. sc Maja Prskalo je pozdravila goste i predstavila Fakultet. Maris Gardavski, predsjednica Studentskog zbora Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije prezentirala je Studentski zbor, Martina Moro, predsjednica udruge IACES LC Mostar, predstavila je udrugu IACES, a pravila natjecanja objasnio je Ilija Srebrović 

Nakon ovoga pristupilo se glavnom zadatku natjecanja - izradi modela mosta od štapića za sladoled i od štapića za ražnjiće. Natjecatelji su imali 210 minuta na raspolaganju za izradu modela.
Nakon pauze uslijedilo je zanimljivo predavanje o mostovima kojeg je održao asistent Marino Jurišić, mag. građ.. Nakon predavanja slijedilo je ocjenjivanje izrađenih modela. Stručni žiri, kojeg su činili asistent Marino Jurišić, Martina Moro, Maris Gardavski, Ilija Srebrović i Marko Mandić obavio je ocjenjivanje na temelju nosivosti i izgleda mosta. Najnapetiji dio natjecanja bio je ispitivanje nosivosti modela koje je obavljeno u amfiteatru. 

Na samom kraju slijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.
Nagrade za prva tri mjesta osvojili su:
1. Srednja škola Stolac
2. Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk
3. Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar
Zahvaljujemo se Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije i tvrtkama IGH Mostar d.o.o. Mostar, Leda d.o.o i Pekari Sunce koje su pomogle da ovo natjecanje bude održano.