ICEC međunarodno natjecanje studenata građevinarstva, jedno prvo mjesto, ukupni poredak peti

ICEC competition timisoara 2022 04

Naši studenti Marko Mandić, Ilija Srebrović i Dario Budimir (kao natjecatelji) te Martina Moro i Enio Stipanović kao sudionici su posljednjih tjedan dana proveli na završnici Međunarodnog natjecanja za studente građevinarstva u Temišvaru (Rumunjska). Nakon osvojene lokalne faze koju organizira IACES LC Mostar njihova ekipa se uputila na završnu fazu. Na natjecanju su sudjelovale mnogobrojne države iz Europe, Afrike i Azije. Natjecanje je bilo podijeljeno na tri podnatjecanja :

1. Natjecanje u spravljanju najčvršćeg betona (kolegij Građevinski materijali)

2. Natjecanje građenja hidrotehničkog sustava (kolegij Hidromehanika)

3. Natjecanje građenja zgrade s 4 etaže otporne na potres (kolegij Konstrukcije i potresno inženjerstvo).

Naši studenti su bili najuspješniji na prvom podnatjecanju gdje su osvojili prvo mjesto za izradu najčvršćeg betona. Njihov model je za 24 sata dosegao čvrstoću od nevjerojatnih 65 MPa, dok je normalno da ta vrijednost bude od 25 do 30 MPa. Njihov model je bio jači skoro tri puta od modela ekipe koja je osvojila drugo mjesto!
Na drugom natjecanju gradio se hidrotehnički sustav za protok vode. Njihova ekipa je ovaj put nešto lošija, rezultati su svi bili blizu te se utjeha tražila u posljednjem natjecanju.

Posljednje natjecanje je za njih kažu bilo najzanimljivije. Gradila se konstrukcija na 4 etaže od različitih materijala. Drvene ploče (nosive ploče), drveni štapići (stupovi), karton (nosivi zidovi).

Nakon izrade vršilo se testiranje modela na potres.
Uređaj za testiranje zgrade na potres radio je na principu potresa koji se dogodio u Japanu i imao je magnitudu od 7.3.
Njihov model je izdržao 110%, što znači magnutuda 8.03 po Richteru. Od njihovog modela bila su jača samo dva modela, a ona su izdržala 120 % i 130 % gore navedenog potresa.

Sve u svemu naši studenti kažu da su zadovoljni, osvojili su jedno prvo mjesto, a u ukupnom poretku su bili peti.

Naši studenti bi se ovim putem zahvalili svojim profesorima Krešimiru Šaravanji, Mirni Raič i Marinu Jurišiću na pomoći pri konzultiranju za natjecanje, a posebno hvala Gradu Čapljini i Općini Posušje te firmi Alfa Therm jer su pomogli pri odlasku na Međunarodno natjecanje studenata građevinarstva, a oni se nadaju da su opravdali očekivanja i jednim dijelom promovirali svoje gradove i svoj fakultet.