Allplan Regional Hackathon 2023

allplan regional hackathon 2023 02

Dva FGAG tima po dva studenta (Miro Zadro, Ivan Kutleša, Josipa Rašić i Josipa Zorić) sudjelovala su, od 19. do 21. srpnja 2023. godine, na trećem regionalnom „Allplan BIM“ studentskom natjecanju. Domaćin natjecanja bio je Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, gdje su se okupili najuspješniji studenti 25 građevinskih i 17 arhitektonskih fakulteta iz 6 zemalja regije.

Pokretači inicijative i organizatori događaja su Baldinistudio d.o.o. i Baldinistudio International, a generalni pokrovitelj su ALLPLAN i Nemetschek Company. Natjecanje je pokrenulo s ciljem modernizacije visokog obrazovanja inženjera i promicanja BIM metoda rada. Allplan Student Competition upravo je ono što je nedostajalo studentima na ovim prostorima – prilika za učenje i napredovanje u modernom BIM načinu projektiranja, razumijevanje novog pristupa poslovanju, ugodna radna atmosfera u okruženju kolega iz cijele regije, razmjena iskustava i prijateljstva koja traju cijeli život.
Glavni cilj ovogodišnjeg natjecanja je promicanje BIM načina rada kroz korištenje programa Allplan. Osim toga, manifestacija je imala nekoliko posebnih ciljeva od kojih treba izdvojiti poticanje digitalizacije u građevinskoj industriji, jačanje inženjerske struke, stvaranje regionalne mreže inženjera, povezivanje fakulteta i gospodarstva te povećanje konkurentnosti studenata. Jedinstveno po opsegu i značaju, ovo natjecanje se dokazalo kao dobra prilika za studente arhitekture i građevine, koji žele kroz radne zadatke, timske projekte i prezentaciju svojih radova, kreativnost i snalažljivost odmjeriti svoje znanje i upoznati se s rješavanjem stvarnih projektantskih zadataka. Studenti su imali priliku iskoristiti i primijeniti stečena teorijska znanja, steći nove vještine te se predstaviti potencijalnim poslodavcima.