Tim studenata s našeg fakulteta na Međunarodnom natjecanju za studente građevinarstva - ICEC

icec 2023 porto 01

Od 16. do 23. srpnja 2023. godine se u Portugalu, gradu Porto, održalo Međunarodno natjecanje za studente građevinarstva - ICEC. Na ovogodišnjem natjecanju koje su organizirali naše kolege iz LC Porta, Lokalni ured Mostar je poslao pobjednički tim lokalne faze ICEC natjecanja održanog u Mostaru u mjesecu svibnju. Maris Gardavski, Pero Jurić i Jana Milović su se natjecali s još 8 timova iz 7 različitih država.

S ponosom možemo reći kako je naš tim osvojio treće mjesto na ovakvom važnom događaju za studente građevinarstva, a to je jako velik uspjeh!

Natjecanje se sastojalo iz tri praktična zadatka vezana za građevinsku struku. U prvom je zadatku bilo potrebno obići zadane prostorije na fakultetu te očitati temperaturu i vlažnost pomoću senzora i aplikacije Sensirion MyAmbience. Nakon prikupljenih podataka, koristeći program Condensa2000 dobili smo graf iz kojeg je trebalo zaključiti da li će se u prostorijama javiti kondenzacija ili neće.

Drugi je zadatak bio iz područja hidraulike. Od zadanih materijala trebalo je osmisliti i napraviti branu koja će zadovoljiti dimenzije, moći izdržati protok vode 10 m/s te koja će biti sposobna zadržati određenu visinu vode sa što manjim propuštanjima nakon zaustavljanja protoka. U ovom zadatku naš tim se najbolje snašao i osvojio prvo mjesto.

Treći zadatak je bio iz područja konstrukcija. Od drvenih štapića je trebalo osmisliti i napraviti konstrukciju na dva kata koja će moći izdržati što veću silu pri povlačenju, a uz to biti što duktilnija. Cilj je bio napraviti konstrukciju sa što boljim omjerom duktilnosti i krutosti.

Kroz 7 dana ovakvog događaja, vratite se obogaćeni novim uspomenama i prijateljstvima, a samo natjecanje Vas nauči da je prava pobjeda vjerovati svome znanju bez obzira odakle dolazite.

Ovim putem se želimo zahvaliti kolegama iz LC Porta koji su organizirali ovako velik događaj te svim sponzorima čiji nam je doprinos omogućio odlazak na natjecanje.