Stručno putovanje u Sarajevo u organizaciji Knauf d.o.o. Sarajevo

strucno putovanje u Sarajevo 14

Stručno predavanje i posjet gradilištu za studente 1. godine sveučilišnog preddiplomskog studija Arhitekture i urbanizma organizirala je tvrtka Knauf d.o.o. Sarajevo 10. 11. 2023. godine. Organizator stručnog putovanja Knauf d.o.o. Sarajevo održao je edukaciju na temu „Osnove suhe gradnje i praktični dio“, a radovi od gipsanih ploča i lakih pregrada dio su nastavnog plana i programa predmeta Arhitektonske konstrukcije i materijali II.
Vožnja od Mostara do Sarajeva organizirana je autobusom, a dio studenata s Građevinskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru pridružio se u polasku s autobusnog kolodvora u Mostaru.
U uredskim prostorijama poduzeća stručno predavanje održali su arhitektica Irma Bogdan mag. ing., arhitektonsko tehnički predstavnik i Ivan Primorac mag. ing. građ., komercijalno tehnički savjetnik tvrtke Knauf d.o.o. Sarajevo. Predavanje je obuhvatilo prezentaciju tvrtke, proizvoda, svojstva materijala gipsa, izvođenje pregradnih zidova, oblaganje zidova, spuštenih stropova i podnih podloga kao i ostalih proizvoda u sustavu suhe gradnje. Predavači su prezentirali načine izvedbe arhitektonskih elemenata u skladu s važećim zakonskim propisima toplinske, zvučne i protupožarne zaštite kao jednog od temeljnih zahtjeva u izvedbi stambenih, poslovnih i drugih građevina.

Nakon predavanja organizator je za sve sudionike organizirao ručak u obližnjem restoranu.
Opuštena atmosfera uz odmor i hranu bila je uvod u praktični dio nastave i odlazak na gradilište.
Praktični rad i prikaz izvođenja detalja, elemenata, spojeva i materijala odvijala se na gradilištu, u stambeno poslovnoj zgradi na lokaciji Otis. Studenti su praktično vidjeli izvedene zidove i dijelove zidova u procesu izvođenja zgrade, kao i ostale elemente na gradilištu kao što su nosivi zidovi, armirano betonske ploče, izvođenje instalacijskih sustava, primjena podnih obloga, postavljanje vanjskih otvora, čime je studentima dodatno pojašnjena teorijska nastava. .
Nakon gradilišta uslijedio je obilazak dijela naselja Marindvora, te povratak u Mostar u kasnim večernjim satima.
Stručno putovanje dodatno je educiralo studente o stručnim aktivnostima u realnom sektoru, na veliko zadovoljstvo studenata, nastavnika i organizatora. Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru zahvaljuje se organizatoru Knauf d.o.o. Sarajevo i gospodinu Erminu Lokvančiću, dipl. oecc., voditelju prodaje BiH, na organizaciji i gostoprimstvu.

doc. dr. sc. Valerija Kopilaš