Terenska nastava iz Geotehničkog inženjerstva

Terenska nastava geodethnicko inzenjerstvo 2024

Studenti prve godine diplomskog studija su u terminu nastave Geotehničko inženjerstvo imali posjetu gradilištu nove vodospreme za grad Mostar koja bi rješavala problem visokih zona grada sa snabdjevanjem vodom. Studenti su bili upoznati s procesom projektiranja u prvoj fazi izradom Geotehničkog projekta. Na terenu su snimili postojeće stanje usjeka kao i dvije istražne bušotine koje će koristiti za izradu geotehničkog profila pri razradi modela stabilnosti kosine i uvjeta temeljenja. Studentima je kratko predavanje o projektu održao i voditelj projekta prof. dr. Željko Rozić.

Opis projekta:

Za rješenje problema vodoopskrbe visokih zona Grada Mostara, predložena je izrada projekta vodoopskrbe tih zona, koje bi zadovoljilo stanje potrebnih tlakova vodovodne mreže i u cjelini poboljšalo sustav vodoopskrbe tih područja kao i u cijelosti poboljšao vodoopskrbni sustav grada Mostara. Razvojem grada i izgradnjom većeg broja stambenih objekata na obroncima Huma i Brkanova Brda, odnosno povećanja potražnje vode u  visokim zonama na jugo-zapadnom djelu grada Mostara, javlja se i veća potreba za dovodom većih količina vode i povećanja hidrauličkih karakteristika ovoga područja. Naime područje visokih zona Panjevine, Đikovine kao i naselja oko groblja Masline i Šoinovaca, bolnice B. Brijeg i naselje B. Brijeg se opskrbljuju sa vodom iz rezervoara Đikovina, koja se nalazi na koti 145 m.n.m. Vodosprema je izgrađena davnih 60-tih god. prošlog stoljeća,zapremine 630 m3 koja je u funkciji i danas. Područje dijela naselja Vukodol koje se nalazi u ovim višim zonama Đikovine nema adekvatnu vodoopskrbu  iz razloga jer se visinski nalazi položajno sa nivoom i iznad nivoa same vodospreme. Veći broj uglavnom privatnih stambenih objekata koji je priključen na vodovodnu mrežu, imaju zasebnu manju vodospremu ili se obskrbljuju preko osobnih uređaja za podizanje tlaka i vode na veće visine (hidro-stanice, hidrofori – koje sami održavaju).

Treba napraviti projekt vodoopskrbe visikoh zona grada Mostara (naselja Panjevina, Đikovina i Vukodol), koji će obuhvatiti šire područje vodoopskrbe za visoke zone ovog dijela grada. Dakle, jedan od prijedlogaje: je izrada nove Crpne stanice uz postojeći vodospremnik Đikovina_1, koja bi vodu prebacivala u novo-projektiranu vodospremu Đikovina_2 na kotu od 175 - 190m.n.m. u ovisnosti od raspoloživosti terena. Iz nove vodospreme putem adekvatno odabranih cjevovoda bi se vršilo pokrivanje sa vodoopskrbom više i visoke zona u kojima je sada problematična vodoopskrba i nezadovoljavajući tlakovi. Potrebno je napraviti i razgraničenje vodovodne mreže po zonama pokrivanja vodom iz sustava javne vodoopskrbe. Također treba predvidjeti pokrivanje prostorne zone naselja koje se nalazi iznad raskrižja ulica put za Čitluk i Široki Brijeg. Područje pokrivanja vodom iz nove vodospreme trebalo bi vodoopskrbiti objekte iznad kote 120,0  m.n.m.

Prijedlog rješenja je projektiranje i izgradnja sljedećih projektnih dijelova:

- Nova crpna stanica,

- Tlačni vod do nove vodospreme,

- Nova vodosprema cca 300 m3

- Novi povratni vod za objekte oznad kote 120 m.n.m