Održano predavanje arhitekata Pere Ćeškića i Borisa Solde + Prezentacija studentskih radova 1. godine

arh projektiranje 2 2022 i ceskic soldo 159

U petak 24. lipnja 2022. u večernjim satima, u otvorenom amfiteatru na sveučilišnom kampusu, održano je predavanje arhitekata Pere Ćeškića i Borisa Solde, a prije predavanja održana je javna prezentacija radova studenata 1. godine Studija arhitekture i urbanizma. Prezentacija je bila završni čin nastave predmeta Arhitektonsko projektiranje 1 i 2. Tijekom zimskog i ljetnog semestra akademske godine 2021./22. studenti su radili sedam manjih projektantskih zadataka, a prezentiran je posljednji koji su studenti radili u parovima. Tema zadatka bila je isprojektirati malu tribinu, gledalište za oko 30 osoba, kao samostojeći objekt ili kao dio topografije odnosno kao generičku strukturu ili kao site-specific intervenciju na odabranoj lokaciji.

Studenti su svoje radove prezentirali uz projekciju nacrta i prostornih prikaza te uz makete, pred gostima kritičarima s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu - doc. art. Jakšom Kalajžićem i Krešimirom Damjanovićem i auditorijem u kojem su bili dekanica Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Maja Prskalo, voditeljica Studija arhitekture i urbanizma doc. dr. sc. Valerija Kopilaš, predmetni nastavnici izv. prof. art. Petar Mišković, viša predavačica Marina Bertina i predavačica Iva Martinis te drugi nastavnici i djelatnici fakulteta, studenti viših godina i gosti.

Nakon prezenracije arhitekti Pero Ćeškić i Boris Soldo održali su predavanje u kojem su prezentirali niz vlastitih projekata. Pero Ćeškić i Boris Soldo svoju arhitektonsku suradnju započeli su 2012. godine projektom Franjevačkog kompleksa u Širokom Brijegu. Od 2016. do danas djeluju preko arhitektonskog ureda Ceding d.o.o. Široki Brijeg. U proteklih 10 godina sudjeluju na više arhitektonskih natječaja u Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj gdje i realiziraju velik dio svojih projekata. Osnivaju Društvo arhitekata Širokog Brijega, organiziraju studentske radionice, sudjeluju u nastavi Studija arhitekture i urbanizma Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Mostaru te Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.