sumarum 1   iss plavi2   Studomat plavi2   facebook icon2   instagram  youtubepng 1   linkedin logo    

 
 

Mostar, 29. 11. 2017. godine

Studijsko putovanje u Zagreb studenata Studija arhitekture i urbanizma Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru je organizirano na inicijativu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, posebice dekana prof. dr. sc. Krunoslava Šmita i izv. prof. art. Petra Miškovića u suradnji s dekanicom Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr.sc. Majom Prskalo. Na studijskom putovanju je sudjelovalo ukupno 32 studenata u periodu od 23. studenog do 26. studenog 2017. godine. Fokus putovanja je bio održavanje nastavnog bloka iz kolegija Arhitektonskog projektiranja I, uz dodatno organizirana predavanja, posjetu izložbi i terensku nastavu.

posjet arh zagreb 01

Riječi dobrodošlice uputio je dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Krunoslav Šmit u svom pozdravnom govoru. Profesor Šmit je zaželio studentima ugodan boravak u prostorijama domaćina za vrijeme predavanja i vježbi nastavnog bloka, dobru radnu atmosferu, kao i buduće radionice i projekte u suradnji dva fakulteta.
Tematsko predavanje „Arhitekt Drago Ibler“ održao je renomirani profesor Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Andrej Uchytil. Na predavanju je izložen uvid u hrvatsku arhitekturu 20. stoljeća s posebnim osvrtom na djela Drage Iblera koji je djelovao i u Mostaru.

Uz kratku pauzu, u popodnevnim satima uslijedio je rad na vježbama nastavnog bloka. Voditeljica maketarnice Maja Francuz je asistirala studente u radu na maketi. Trodnevnu organizaciju vježbi su aktivno pratili asistenti arhitektica Iva Martinis i arhitekta Pero Ćeškić.

posjet arh zagreb 18

U subotu su studenti posjetili izložbu „Buntovnik s vizijom – retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera“ u Muzeju suvremene umjetnosti. Kustosica izložbe Vesna Meštrić prikazala je projekte i radove umjetnika, izložila teorijska promišljanja i umjetnički pristup Richtera u arhitektonskom stvaralaštvu. Vjenceslav Richter jedna je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima i važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti.

posjet arh zagreb 11

Nakon obilaska radova izložbe, u prostoru muzeja, organizirano je predavanje na temu „Arhitekt Vjenceslav Richter“. Arhitekt i kritičar Maroje Mrduljaš uveo je studente kroz kronološki prikaz u stvaralaštvo Richtera povezujući ga s društvenim kontekstom u kojem se umjetnost razvijala. Posebice je istaknuo vrijedan doprinos paviljona Vjenceslava Richtera za Expo 58 i predstavljanje radova na međunarodnoj sceni.

posjet arh zagreb 04

Treći dan je organizirana terenska posjeta „Arhitektonski vodič“ (Donji grad, 19. i 20. stoljeće). Stručni obilazak je podijeljen u dvije grupe, prva na čelu s prof. Petrom Miškovićem, a druga s arhitekticom Melitom Čavlović. Uz priloženu mapu obilaska planiralo se posjetiti 12 zgrada, djela arhitekata Viktora Kovačića, Vladimira Turine, Stjepana Planića i dr., a o njihovim djelima iscrpno su govorili izlagači uz jasne prikaze na primjerima i pojašnjenja o značaju zgrada kao pojedinačnih struktura i kao dijelova urbanog kompleksa.

posjet arh zagreb 03

Studijsko putovanje je bilo edukativne prirode i jedno lijepo iskustvo. Smatramo da će motivirati i inspirirati studente u njihovom daljnjem radu.

doc. dr. sc. Valerija Kopilaš

FOTOGALERIJA

 

sumarum 1  iss plavi2  Studomat plavi2  facebook icon2  instagram  youtubepng 1  linkedin logo

 
 
 

Istaknuto

modeliranje mostova 2018 11

 
 

BANNER IZ MEDIJA 1

Obrane diplomskih radova

 strucna praksa banner 1
 
nastavne baze banner 1 
 
gic01
 
e zbornik 01
 
nestabilnost31
 
uhgf01  USAUH 
 
alumni banner o
 
 
 
 
 
bkstone01
 
Aple logo 1
 
          uzpspp
 
 
iaces mostar logo – black
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
InAmath